2011. szeptember 30., péntek

Tetoválás - Emlék egy életre vagy mégsem?


Dr. Bajusz Huba válaszol









1.   Ha valaki most áll döntés előtt, hogy tetováltasson-e valamit magára, vagy sem, milyen szempontokat mérlegeljen?

    Maga a Tattoo szó a tahiti „tatu” szóból jön, aminek a jelentése, „nyomot hagyni valamin”. A legfőbb kérdés, hogy akarja–e valaki valóban mindörökre viselni egy divathullám nyomát a bőrén? Egy jópofa ábra fiatalon érdekes lehet, korunk előre haladtával viszont örökös bélyegnek érezhetjük. Visszatartó véleményem nem a korom miatt van, sajnos én azokkal a páciensekkel találkozom többségében, akik nagyon megbánták tetoválásukat.
    Gondoljuk jól át, hogy mit és hova tetoválunk. Illetve őszintén tanácsolom, hogy próbáljuk ki a választott ábrát és helyet hennatetoválással, ami csak egy hónapig tart.


2. Az Ön véleménye szerint mennyire végleges döntés egy tetoválás bevállalása?  

    Fogjuk fel úgy, mint végleges döntést, mert az eltávolítás elég hosszadalmas és drága művelet. Sajnos vannak olyan esetek is, amikor teljesen nyom nélkül nem is lehet eltávolítani.



3. Minden bőrtípus elviseli szövődmény nélkül a tetoválást?

    Sajnos nem. Bőrünk a legjobb minőségű festékre is reagálhat allergiás reakcióval. Ha érzékenyek vagyunk egy festékre, amit előre nem is tudhattunk, a folyamatos festék irritáció állandó ekcémát tarthat fenn. Az amatőr, ismeretlen eredetű festékek pedig külön gondot okoznak az eltávolításnál.
    Egyes emberek bőre egy tűszúrásra is erős, keloidos heggel válaszolhat, aminek esetleg nyom nélküli eltávolítása egyáltalán nem is lehetséges. Néha megdöbbentő esetekkel találkozunk még kozmetikai tetoválások esetén is. A héten is láttam kozmetikai ajaktetoválás után keloidos heget körbe a száj körül.

4.  Van-e egyáltalán olyan testrész, ahová Ön semmiképpen nem tanácsolná tetoválás elhelyezését? …és miért?

    Az arcon, nyakon, kézfejeken. Azokon a helyeken, amelyeket felöltözve nem tudunk eltakarni nagyon meggondolandó a tetoválás.
    Változik a divat, változik a világ, változunk mi magunk is!

    Ne higgyük el az egy-két év alatt felszívódó festékek ígéretét! A bőr alá juttatott festék nyoma nagyon sokáig megmarad, hosszú évek során is csak halványodik a pigmentek színe, de sok esetben egy része végleg ott marad.

5.  Eltűntethető-e, ha igen milyen módon és milyen hatásfokkal?

    A hiedelemmel ellentétben kimetszéssel vagy bőrátültetéssel a plasztikai sebész sem tudja heg nélkül eltávolítani a tetoválásokat. A hazánkban elérhető legjobb kezelés a Q-YAG 5 lézerkészülékkel érhető el. Legtöbb esetben Q-YAG lézerrel el lehet tüntetni a tetoválást. De a kezelések száma és egyes esetekben a tetoválások eltávolításának eredménye igen sok tényezőtől függ. Köztük van a bőr minősége, a használt festékek színe, a festék anyaga és az alkalmazás mélysége is.
    A keloid képződésre hajlamos bőrön már maga a tetoválás is csúnya hegnyomot hagyhat a festék alatt. Ilyen esetben a festék eltávolítása sem hozza meg a várt eredményt.
    Kevés helyen foglalkoznak hazánkban lézeres tetoválás eltávolítással. Ha valakinek szüksége van rá, részletesen tájékozódhat a www.plasztika.net oldalon.

6. Szükséges-e vagy ajánlott-e előzetesen bőrgyógyász tanácsát kikérni?
    Ha volt már allergiás bőrproblémánk vagy kóros csúnyán gyógyuló heg vagy oltás nyoma a testünkön, bizony érdemes lehet egy szakember tanácsát kikérni, hogy előre tisztában legyünk az adott, tehát a saját bőrünk fokozott kockázatával és ezzel összefüggésben a tetoválás várható eredményével.

7.  Feltételezve, hogy a tetoválás szakszerűen, az ÁNTSZ engedélyében foglalt előírások maximális betartásával készült, lehet-e káros hatása egy szakszerű tetoválásnak?

    Igen, még így is van kockázata. Tetoválás miatti bőrgyulladás, allergia, ekcéma nem is olyan ritka, mint gondolnánk. A festékek sokszor nehéz fémeket, a vörös festék például gyakran higanyt, krómot tartalmaznak, míg a legtöbbször használt fekete festékben a szerves faszénrészecskék okozhatnak bőrreakciót. Ilyenkor a bőr feldagad, gyulladás, viszketés, a bőr berepedése, hámlás, kiütés és hegesedés jelentkezhet.
    Előfordul a saját bőrfesték változása is a tetoválás körül, bőrszínünk akár halványodhat, akár sötétedhet, de leírták már festékes anyajegyek rosszindulatú átalakulását, melanoma megjelenését is tetoválásban.
    Néha nem várt hegesedés, egészen durva keloidos heg is keletkezhet még kozmetikai tetoválás esetén is.
    A nem megfelelő tetoválás pedig halálos betegséget is okozhat.
    Igen, akár súlyos vírusfertőzések áldozatai is lehetünk.(hepatitis, HIV-fertőzés), de előfordulhatnak bakteriális fertőzések a friss tetoválás után.
    És ne felejtsük el a tetoválás társadalmi megítélése folyamatosan változik. Megvetést, elítélést, kiközösítést, munkahelyvesztést is tapasztalhatunk meggondolatlan tetoválás miatt.
   
8. Ha valaki elmegy egy tetováló-szalonba, mire figyeljen?

    Korrekt, felelősségbiztosítással és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberrel végeztessük a tetoválásokat.
    Figyeljünk a higiénikus és steril környezetre is és legfőképpen a minőségi festékekre.
    Tudjon nemet is mondani a tetováló, amikor egy javaslattal nem ért egyet. Tudja meggyőzni a pácienst, hogy mi a számára előnyös forma, vonal, szín és mi nem!!!.

Forrás: http://www.phoenix.hu/hu03_a/01/index2.php?url=interjutetkopierc_f&navid=10


További ajánlott bejegyzések:



Az összes tetkós témás bejegyzéshez kattints ide:

Tartalomjegyzék


A tetkós minták gyűjteményt a testvéroldalon találod:




Átlépek a tetkó minták oldalra




címkék: tattoo tetkó képek minta tetoválás minták választás kiválasztása megfelelő eltávolítás





    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése