2011. október 29., szombat

Kelta tetoválás minták. Az Európai ókori szépség.

címkék: kelta tattoo képek minta tetkó minták tetoválás

A Kelták egy indoeurópai nép volt és az ókorban Közép- és Nyugat-Európában éltek. Mai értelmezésben keltáknak nevezik azokat a máig fennmaradt nyugati szigeteken élő népeket, melyek a kelták leszármazottai. Az eredeti ókelta nyelvet nem beszéli már senki sem és a ma még élő kelta nyelvek a germán nyelvek hatására hang- és alaktanilag eltávolodtak az ókelta nyelvtől. A kelták nagyon kevés klasszikus irodalmi szöveget hagytak ránk, de annál több művészi alkotás illetve régészeti lelet került elő. A sokszor vad és szenvedélyes, de egyben titokzatos és bonyolult szalagokból álló végtelenített csomórendszereket a kelta mesterek elképesztő kreativitással szőtték össze újabb és újabb mintákká. Ezeket a sokszor szimmetrikus és cselesen végtelenített mintákat vette át a Celtic tattoo művészet. A Celtic tattoo a tetoválásban valójában az egyik legismertebb stílus lett. Szinte már klasszikusnak számító mintái az egész világban sok-sok emberen megtalálhatók. Legmenőbbek a kelta kereszt, a kelta karszalagok és a csomós mintákkal keretezett nevek.

A Kelta és Tribal stílushoz kötődő mintákat itt találod:  A blogban található még egy Kelta tetkós bejegyzés :

   

  Képek - Az eredeti mérethez kattints a képre

  További ajánlott bejegyzések:

  Az összes tetkós témás bejegyzéshez kattints ide:

  Tartalomjegyzék

  A tetkós minták gyűjteményt a testvéroldalon találod:


  Átlépek a tetkó minták oldalra

  Tetoválás témák tetkó barátoknak - Tartalomjegyzék

   címkék: tattoo képek minta tetkó minták tetoválás

     

   

  2011. október 22., szombat

  A tetoválás allergia és megelőzése

  címkék: tattoo képek minta tetkó minták tetoválás allergia


  Sajnos manapság az allergia korát éljük. Ebből a kellemetlenségből a tetoválás sem maradhat ki. Az allergiás reakció általában közvetlenül a bőrfelszínen, a festés helyén alakul ki, de előfordulhat, hogy távolabbi helyeken, esetleg az egész testen jelentkezik. Tünetek:  a bőr vörösre színeződik, érzékennyé válik és viszket, a gyulladásos bőrfelszín akár hólyagossá is válhat. A tetoválás allergia sokszor nem is azonnal, hanem csak évek után jelentkezik.  Így ha valakinél a tünetek nem jelentkeznek rögtön, nem kizárt, hogy majd évek múlva  derül ki: az illető  allergiás a tetováláskor felhasznált valamelyik  festékre. Ha fennáll a fémallergia gyanúja, nem árt a tetoválás előtt allergiavizsgálatot végeztetni. Tetkó felhelyezés esetében az Epicutan-Teszt nevű allergiavizsgálatot alkalmazzák. A vizsgálni kívánt allergéneket a hátra ragasztják fel, majd a bőr reakcióit 24, 48 illetve 72 óra elteltével ellenőrzik . A legtöbb allergiás problémát a vörös és a sárga festék szokta okozni. A vörös festék higanyszulfidból készül, míg a sárga az általában kadmiumból. Mindkét festék az érzékenyebb embereknél esetleg egész testre kiterjedő ekcémás bőrelváltozásokat okozhat. A legkevesebb gond a fekete festékkel van, hiszen szénből készül.

  További ajánlott bejegyzések:
  Az összes tetkós témás bejegyzéshez kattints ide:

  Tartalomjegyzék
  A tetkós minták gyűjteményt a testvéroldalon találod:  Átlépek a tetkó minták oldalra
   
   

   2011. október 16., vasárnap

   A Hennafestés. Egy rövidéletű alternatíva.

   címkék: henna festés festék tattoo képek minta tetkó minták tetoválás 

   Eredetileg  ünnepekhez kötött hagyomány volt a hennafestés. Észak Afrikában, a Közel Keleten és Dél Ázsiában már több ezer éve ismerik. A henna tetkó csak egy-két hétig marad a testen. Ezért kedvelik a gyerekek is. Lehet vagánykodni és a szülők nem ájulnak el. A hennafestéket egy kisebbfajta bokorból (Lawsonia Inermis) nyerik. Az apró száraz leveleket porrá őrlik, forró vízzel pasztává keverik (néha más gyógynövényeket is hozzáadnak). A Henna növény leveleiben található, Lawsone nevű festékanyag a bőrnek csak a felső sejtrétegeit festi meg. A legjobb ha a festék egy egész éjszakán át a bőrön van és Halwa sziruppal (citromlé és cukor) van lekenve a kiszáradás ellen.  A festett minták először világosbarnák vagy narancssárgák. Végleges sötétebb színét kb 24 óra múlva éri el. A negyedik nap után a minta elkezd halványodni. Legkedveltebb testrészek a láb és a kéz, ugyanis ezeken e helyeken sokáig élénk színű a minta és lassabban tűnik el. Lemosni nem lehet. Meg kell várni még lekopik.

   További ajánlott bejegyzések
   Az összes tetkós témás bejegyzéshez kattints ide:

   Tartalomjegyzék   A tetkós minták gyűjteményt a testvéroldalon találod:
   Átlépek a tetkó minták oldalra    2011. október 10., hétfő

    A csodálatos Maori tetoválás minták

    címkék: tattoo képek minta tetkó minták maori tetoválás 

    A Maori nép, Új-Zéland őslakossága, már évezredekkel ezelőtt ismerte a tetoválást.   A törzsön belül a tetoválás különböző státuszokat vagy alkalmasságokat-képességeket  jelölt. A "Ta-moko" ( Maori nyelven a tetoválás) igényes képét először fába faragták, majd a minta onnan lett a testre másolva. A nők a szájukat, állukat és orrukat tetoválták, ritkán került tetkó az orcára vagy homlokra. A vezető pozícióban levő férfiak az egész arcukat is tetoválhatták. A hosszú tervezési procedúra előtt az öregek megvitatták, hogy az illető méltó e rá és ha igen, akkor milyen legyen a minta. A minták alapja a spirál. Erre épülnek fel az ívelt vonalakból álló geometriai ábrák. A tetoválást egy kis vésőszerű eszközzel végezték, melynek anyaga csont, kagyló vagy fém volt. A maori tetoválás barázdáltságát úgy érték el, hogy a festékbe mártott vésőt mélyen, egészen a húsig szúrták be. A tetoválás sok vérrel és fájdalommal járt. Természetesen a kemény maori harcosok ezt mozdulatlanul tűrték. A Brit megszállás a maorikat kiszorította ősi területeikről és a legyőzött büszke harcosok ezekután elhanyagolták hagyományaikat. Valahol 1980 körül nagy erővel újraéledt a maori kultúra. Érdekes, hogy egészen eddig,  a szokásokat, így a Ta moko mintákat is, az asszonyok őrizték.


    Az Óceániai és Maori stílushoz kötődő mintákat itt találod:    A blogban található még egy Kelta tetkós bejegyzés :


    Képek - Az eredeti mérethez kattints a képre
    További ajánlott bejegyzések:    Az összes tetkós témás bejegyzéshez kattints ide:

    Tartalomjegyzék


    A tetkós minták gyűjteményt a testvéroldalon találod:
    Átlépek a tetkó minták oldalra


    2011. október 8., szombat

    A gyönyörű Japán tetoválás - Képekben


     
    Japán területén a tetoválás először az Ainu népnél jelenik meg. Az ainuk nem a Japánok ősei. Főleg a nők tetováltatták magukat. A díszítés mellett, státuszjelölésre is szolgált. A Japán és Ainu tetoválások közötti kapcsolat nem tisztázott. Japánban hosszú időn át, Kínához hasonlóan, a tetoválás a bűnözők megjelölését szolgálta. A megjelölteket a társadalom kirekesztette. Kemény büntetés a bűnösnek és elrettentés a polgároknak. Az Edo korszakban valójában a periférián élők körében kezdett divatozni az önkéntes tetováltatás. Ami a nép között kirekesztést jelentett, az a kirekesztettek között az összetartozást erősítette. Talán a Japán életfilozófia is segítette a tetoválást, hogy művészetté fejlődjön. Aki a határt átlépte, az már átlépte. Itt már mindegy, hogy egy aprócska virágot vagy egy felsőtestet takaró sárkányt választ az ember. A többség által ismert nagy kiterjedésű, bonyolult mintás és élénk színű japán tetoválások az Edo korszakban alakultak ki, tehát a 18-19. században. A két nagy iskola: az Irezumi és Horimono. A mai modern Japán tetoválómesterek még most is az ősi "kézi", azaz "Tebori" technikát alkalmazzák.

    Képgyűjtemény - Kattints a képre a nagyobb felbontásért ! 
    További ajánlott bejegyzések:
    Az összes tetkós témás bejegyzéshez kattints ide:

    Tartalomjegyzék


    A tetkós minták gyűjteményt a testvéroldalon találod:
    Átlépek a tetkó minták oldalra

    címkék: tattoo tetkó képek minta tetoválás minták japán stílus